Åbent
Man-Tor
8:30-11.30 &
12:30-14:30
Endoskopi &
Operationer
1-2 Uger
English

Kikkertundersøgelse af endetarm og nedre tyktarm - Sigmoideoskopi

Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er sygelige tilstande i tarmen så som tarmbetændelse, polypper, udposninger, forsnævringer eller tarmkræft. Undersøgelsen udføres gennem endetarmen med et endoskop (bøjelig og styrbar kikkertslange på tykkelse med en finger), hvorigennem den indvendige del af endetarmen og nederste del af tyktarmen kan undersøges. Gennem kikkerten kan der indføres instrumenter til behandling og udtagning af prøver fra tarmens slimhinde.

Før undersøgelsen

Vi sender recept direkte til apoteket (recept-serveren) på det udrensningsmiddel (klysma) du skal bruge. Du kan afhente det gratis på apotek efter eget valg et par dage før undersøgelsen. I døgnet før undersøgelsen indtages i øvrigt let kost (f.eks. hvidt brød, suppe og lignende) og gerne rigelig væske.

Ca. 2 timer før undersøgelsen tages klysmaet ved at tømme indholdet op i endetarmen (udførlig instruks medfølger).

navlebrok1

Selve undersøgelsen

Undersøgelsen foregår liggende på venstre side eller på ryggen. Kikkerten føres ind i tarmen. Under undersøgelsen kan det være nødvendigt at skifte lejring for at lette indføringen af slangen.

Undersøgelsen varer ca. 10 minutter.

På grund af den luft, det er nødvendigt at puste op i tarmen under undersøgelsen, oplever de fleste patienter nogen ubehag i form af trykken og pressen i maven. Luften suges ud igen ved undersøgelsens afslutning.

Efter undersøgelsen

Du får besked om hvad lægen har set ved undersøgelsen med det samme. Der sendes også besked til din praktiserende læge indenfor 24 timer. Hvis der er taget vævsprøver, foreligger resultatet efter ca. 10 dage, og du får besked på e-boks.

Du kan spise og drikke normalt umiddelbart efter undersøgelsen.

Risiko ved undersøgelsen

Undersøgelsen anses for meget sikker og risiko for komplikationer er beskeden. Perforation af tarmen opstår i 1 ud af 25.000 – 50.000 undersøgelser, og kan medføre akut indlæggelse og muligvis operation. Efter fjernelse af polypper kan blødning fra tarmen forekomme afhængig af polypantal og størrelse. Hvis du oplever vedvarende smerter, blødning, utilpashed og/eller feber efter undersøgelen, skal du søge læge.