Åbent
Man-Tor
8:30-11.30 &
12:30-14:30
Endoskopi &
Operationer
1-2 Uger
English

Elastikbehandling af indvendige hæmorroider

En indvendig hæmorroide er en frembuling i den nederste del af endetarmen bestående af en blodåre (vene) og den slimhinde, der ligger oven på åren. Hæmorroider betragtes ikke som en sygdom, men som en tilstand, der behandles såfremt der er betydelige gener.

Før behandlingen

Indholdet af 1 stk. Toilax klysma (5 ml tube, fås i håndkøb på apoteket) tømmes i endetarmen ca. 1 time før undersøgelse og behandling. Virkning indtræder oftest umiddelbart efter.

Behandlingen

Et kort plastikrør indføres ca. 5 cm op i endetarmen. Igennem røret indføres elastikapparatet, som afskyder elastikken hen over hæmorroiden. Elastikken er lille og meget stram, og herved stoppes blodforsyningen til hæmorroiden, som ”visner” og falder af sammen med elastikken. Da der ikke er smertesans på indersiden af tarmen, foretages behandlingen uden bedøvelse.

Efter behandlingen

Ubehag
Der kan det første halve til hele døgn føles stramning og afføringstrang, hvis det generer, kan man tage et smertestillende håndkøbspræparat (Panodil, Ipren, evt. Kodimagnyl).

Restriktioner
Der er ingen forholdsregler efter operationen, og man kan gå normalt på toilettet. Det sker en sjælden gang, at man lige efter behandlingen føler en almen utilpashed. Dette skyldes en reaktion fra nerver tilhørende det ”selvstyrende nervesystem”, som regulerer kredsløb, vejrtrækning og mange andre funktioner. Tilstand fortager sig hurtigt. Føler man utilpashed efter indgrebet, må man selvfølgelig IKKE forlade klinikken eller KØRE HJEM I BIL, før man igen har det godt. Efter 8-10 dage vil den afsnørede hæmorroide falde af og forsvinde sammen med afføringen. Dette observeres normalt ikke, men kan en sjælden gang medføre en smule blod i afføringen.

Komplikationer

Er yderst sjældne. Ved kraftig blødning, smerter eller feber bør kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

elastikbehandling